Corona contra climate

Var med och tänd ett ljus för miljön!

för skogen, klimatet och den biologiska mångfalden

för våra barns och barnbarns framtid.

Sprid eller lägg ut en egen bild 

Jag verkligen fascineras av hur vi globalt på så kort tid kan införa flera gemensamma strategier för att begränsa coronavirusets framfart – trots att det innebär att börsen rasar och att många små och stora bolag riskerar att gå i konkurs. Tänk att regeringen pekar med hela handen i ett katastrofdrabbat läge och alla accepterar det. Hela länder stängs av, resandet begränsas till ett minimum och det absolut nödvändigaste. Stora sport- och musikevenemang ställs sonika in. Jag kan knappt tro det är sant.
Även vi som håller på med ekoturism är förstås drabbade med färre bokningar och fler avbokningar (främst från utländska gäster).

Men glöm inte bort miljön

Nej – jag vill förstås på inget sätt förringa riskerna med en ohejdad spridning av coronaviruset! 
Men – samtidigt är jag bedrövad att alla rop efter krishjälp angående klimat och miljöfrågor inte tas på samma stora allvar. 
Den globala uppvärmningen, den globala massutrotningen av arter, den globala förstörelsen av biotoper, luft och vatten som hotar hälsan och överlevnad för både mänskligheten och allt annat liv på jorden. Så cyniskt att det inte tas på samma allvar. DET är ju verkligen en katastrof av gigantiska mått vi står inför – långt mer komplex och oberäknelig – och det kommer att drabba långt fler människor än Coronaviruset. En katastrof vi faktiskt dessutom skulle kunna göra något åt om vi bara agerade. 
Vi vill se åtgårder och krafttag i samma omfattning och dignitet vad gäller miljön, klimatet och den biologiska mångfalden – nu!

Kina kritiserar Sveriges hantering av coronaviruset, som ”särskilt ansvarslöst”. 

Tänk om något land hade stake att gå före och ta några drastiska beslut för att rädda miljön och den biologiska mångfalden på ett lika radikalt sätt som nu görs för att hejda covid 19 – och sedan pekade ut andra länder på samma vis som ”särskilt ansvarslösa”. Då skulle det hända något! Då skulle alla känna sig illa tvungna att hänga på – precis som nu med corona-viruset.

Lösningen

Det fina är att klimatfrågan och frågan kring biologisk mångfald faktiskt går hand i hand. Tar vi hand om våra skogar och vår natur på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden så gynnar vi samtidigt klimatet – så lösningen är att både bevara och försöka återskapa naturliga ekosystem. Win-win faktiskt på många plan!!

SÅ:
Lyssna på forskning som INTE har en egen ekonomisk vinning i sin argumentation. 
Och lyssna på ursprungsbefolkningarna – de är de som först ser, upplever och påverkas av klimatförändringens konsekvenser.

Några konkreta beslut just i skogsfrågan vore t ex:

 • Sluta omedelbart att avverka alla kvarvarande naturskogar med höga naturvärden samt skogar som har potential att kunna återgå till skogar med höga naturvärden. 
 • Skapa långsiktiga skydd av alla naturformer och i tillräcklig omfattning att bevarandet av den biologiska mångfalden garanteras.
 • Kalhyggesbruket bör helt ersättas med hyggesfria metoder. 
 • Skapa gps-markerade evighetsträd som ej får avverkas även efter de har dött. 
 • Självföryngring bör tillämpas där det är möjligt och främmande trädslag undvikas helt.

Det positiva:
Nu vet vi ju att det går att agera – med kraft – om beslutstagarna bara vill!

 

2 tankar om “Corona contra climate

 1. Viktor och Elin Säfve says:

  Hej Ulrika och familjen!

  Mycket viktig analys som bör spridas! Fint att se er fina familj tillsammans i skogen!

  Vi går i samma tankar och med liknande slutsatser i dessa dagar.

  Tänkt om makthavarna skulle införa restriktioner, presentera kreativa nyskapande förslag, och lägga hundratals miljarder på att rädda klimatet och miljön. Tänk om de tog våra existentiella frågor och hot på allvar.

  • Ulrika says:

   Tack Viktor!
   Ja tänk vad man hade kunnat göra med dom pengarna – Svindlande summor!
   Någon makthavare / något land måste våga ta första steget. Den dagen och den personen kommer att bli historisk i så fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + nio =