lummerskogen – eller PG-4

Som du kanske redan lagt märke till så har vi namn på de olika områden här hemma. Säger Håkan t ex att han är i hassellunden så vet alla i familjen precis var han är. 
Även på gamla kartor kan man se att varje litet område har sin egen beteckning. Ibland går dessa gamla namn i arv, ibland hittar man på egna namn. Som t ex lummerskogen. 

Och som du säkert redan har listat ut så heter den så eftersom det finns mängder av revlummer här. Lummer är inte så vanlig idag och finns oftast i skog med lång kontinuitet. Att just detta område har lång kontinuitet kan man se när man tittar på gamla kartor. Fast området är ganska nära gården har det under årens lopp stått som skog. Eller rättare sagt som skogsbete. 

 

skogsbete

Lummerskogen är en av de glada överraskningarna när vi köpte gården.
Varför?- därför att det är så fint där!
Här i denna glesa skog finns en fin blandning av gran, tall, asp och björk i alla åldrar.
Lummern är dock betydligt glesare eller helt borta i de mörkare områden där skogen har vuxit sig tätare. Vi vill därför restaurera skogen till att åter bli ett skogsbete genom att glesa ur den på sina håll. Vi räknar med – eller hoppas – att lummern då ska kunna sprida sig ännu mera. Hur lummern svarar på betet vet vi dock inte. Någon som vet där ute? Men får jag gissa så kommer djuren inte att bry sig om den. Däremot verkar djuren tyvärr gilla brakveden som också finns här i ganska stora mängder. 

Att skogen tidigare har varit glesare kan du se på att de gamla granarna har kjol, dvs grenar ända ner mot marken. 

För att det ska vara ännu trevligare att gå i skogen så eldar vi upp ris, grenar och småträd. Ett himla arbete faktiskt. Men skogen blir snabbt väldigt fin vilket är viktigt både för den biologiska mångfalden och för oss som vill ha en fin skog – och inte minst för våra betalande gäster på Urnatur som kan följa våra vandringsstigar genom våra marker och uppskatta en fin naturupplevelse.

OBS: Ett av de nästa inslagen kommer att handla om biokol.


skogsbruksplanen

Men det som egentligen är poängen med denna text är att visa vad skogsbruksplanen (se bild) föreslår. Lummerskogen heter enligt skogsbruksplanen 4 PG. Inte så vackert som lummerskogen precis. PG står för Produktion med generell hänsyn. S2 står för Slutavverkningsmogen skog och som åtgärd föreslås föryngringsavverkning, eller kalhygge på ren svenska. Där rök lummern! 

I skogsbruksplanen är ALLT förutom 5% inplanerat för produktion. Och så ser det ut i hela Sverige. Tänk vad tråkiga fula skogar som väntar oss efter alla kalhyggen och granplanteringar. 

Ett av de nästa inslagen kommer att handla om skogsbete.
Hoppas du vill följa oss vidare…

Min poäng är att skogsbruksplanen bara ska ses som förslag. Kom ihåg det! Tyvärr så följer många slaviskt sin skogsbruksplan som en manual därför att de just inte har förstått att det bara är ett förslag. Det man också alltid ska komma ihåg är att skogsbruksplanens syfte är att leverera råvara till skogsindustrin. 
Men vad vill DU med din skog? 

4 tankar om “lummerskogen – eller PG-4

  1. Per Jiborn says:

    Ursäkta min okunnighet, men är det inte mark- och skogsägaren själv som gör sin skogsbruksplan?
    I så fall är det väl upp till varje skogsägare att själv planera hur man vill bruka sin skog?
    Eller är det någon som godkänner markägarens skogsbruksplan?
    Eller är det i ert fall tidigare ägare eller någon annan som har gjort planen.?
    För en annan som bor i stan och inte äger skog, vore det intressant att veta mer om detta.
    Tack på förhand.
    Per Jiborn, naturturismexpert

    • Ulrika says:

      Vanligtvis tas skogsbruksplanen fram i samarbete med virkesköpare som är kopplade till skogsbolag eller i samband med en fastighetsförsäljning. T ex kan mäklarfirman anlita någon som gör en skogsbruksplan. Det är som en typ av lagerinventering på hur mycket skog och vilken typ av skog som står på en fastighet, kopplad till ett förslag på framtida åtgärder, t ex gallringar, röjningar och slutavverkningar. Bra att du frågar – det är nog fler än dig som inte vet det. Ska göra ett eget inlägg om det! De flesta vill ju gärna följa ”goda råd” – men tyvärr så är skogsbruksplanen det ändå råd en skogsägare får. Finns liksom ingen annan där ute som kommer och vinkar med några andra goda råd – som dessutom ger en inkomst…

  2. Lena Wistrand says:

    Jag och min man är nyblivna ägare till en liten gård på 30 hektar. Vi tänker som ni. Sakta hoppas vi på att kunna förvandla vår skog till ”riktig” skog igen och bli en plats där både växter, svampar, djur och. människor trivs. Vi fick en skogsbruksplan på köpet som vi helt och hållet struntar i!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + sjutton =